Isicola

Vrij zonder hinder

 

Torrox

 

Algemene data
Oppervlakte: 50 Km²
Plaatsen: Torrox Pueblo, Torrox-Costa en El Morche
Inwoners: Ongeveer 18,000
Inwoners heten: Torroxeños
(Spreek uit torroksenjos)
Monumenten:
Plaza de la Constitución,
Kerk van Ntra. Señora de la Encarnación,
Klooster of Ntra. Sra. de las Nieves,
Tombe van San Roque.
Geografische locatie: In Axarquía, aan de voet van de Sierra Tejeda en Sierra Almijara op 49 kilometer van Malaga en 23 kilometer van Vélez-Malaga, op een hoogte van 145 meter boven zeeniveau.

De naam van de stad is afgeleid van het Arabische woord toren, maar de geschiedenis van Torrox gaat terug tot nog voor de Moorse tijd tot de eerste eeuw voor Christus. We weten dit uit archeologische resten welke zijn gevonden in de monding van de rivier de Torrox. De Feniciërs vestigden zich hier, en na hen, de Romeinen. De overblijfselen van een Romeinse viszoutfabriek, genaamd Claviclum, werd in het gebied ontdekt, vanwaar de vis werd geëxporteerd naar Rome. De Moorse prins Abd-el-Rahamn I Ben Muawiya, de laatste vertegenwoordiger van de Omeya dynastie kwam na zijn vlucht uit Damascus, in Torrox in het jaar 755 na Christus om zich te verenigen met zijn eigen Al-Andalus broeders. Hij verzamelde een groot leger van mannen en schoof op richting Archidona boven Malaga, waar hij werd uitgeroepen tot Emir van de Gelovigen in maart 756. Abd-el-Rahman I was de eerste onafhankelijke Emir en Kalief van Cordoba, en zijn dynastie duurde drie eeuwen verrijkt met cultuur, kunst, handel en agrarische vooruitgang. Maar de bevolking van Torrox was niet blij met de heerschappij, en dit kwam tot een hoogtepunt aan het einde van de negende eeuw met de opstand onder leiding van Omar Ben Hafsun tegen het Kalifaat van Cordoba. De kalief Abd-el-Rahman III belegerde op zijn beurt het kasteel van Torrox in 914, nam de rebellen gevangen en verbrande de schepen die voor de kust lagen om hulp te bieden. Een volledige moslimbevolking groeide op in de stad tot in de elfde eeuw, onder leiderschap van de stad Frigiliana. Torrox werd veroverd door de Katholieke Koningen in 1487 na de val van Velez-Málaga, maar de overwinning werd pas een jaar later geconsolideerd. De Katholieke Koningen bekroonden de stad Torrox met de titel "Muy Noble y Muy Leal Villa de Torrox" (zeer nobel en zeer loyaal ...) in het jaar 1503. In dat jaar gaf koningin Isabel opdracht voor de bouw van een uitkijktoren in de stad als bescherming tegen de piraten voor de kust. Een reeks aardbevingen verwoestte delen van de stad in 1884 en 1885.

Ermita & Convento Nuestra Señora de las Nieves

"Hermitage & Klooster van Onze Lieve Vrouwe van de Sneeuw" werd gebouwd in de achttiende eeuw en werd opgericht door de monniken van de orde van "Mínimos de la Orden de San Francisco". Het klooster, Mudejar, bestaat uit twee verdiepingen, verder is er een binnenplaats en een innerlijke klooster, gevestigd naast een kleine kerk. Naast religieuze doeleinden, werd het klooster gebruikt als opslagplaats voor fruit. In de 17e eeuw, werd door de gemeenteraad van Torrox aan de monniken gevraagd om een religieus klooster te openen om zo de lokale kinderen te onderwijzen. In 1836 werd het klooster onteigend tijdens de onterving van Mendizabal (de Spaanse minister die het klooster initieerde). Daarna werd het onder andere gebruikt als opslagplaats voor groente en fruit. Aan de andere kant werd de Hermitage behouden voor religieus gebruik. Het voormalige klooster wordt heden gebruikt voor lokale culturele activiteiten. Verder zijn er in de Hermitage beelden van de patroonheiligen: Nuestra Señora de las Nieves & San Roque.

Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación

De "Kerk van Onze Lieve Vrouwe van de Menswording" werd gesticht in de vijftiende eeuw en gerestaureerd in de zeventiende eeuw. De kerk staat op de plaats van een voormalige moskee. Het is een drie-schip barokke kerk waarvan de klokkentoren vierkant is. De parochie werd in 1505 opgericht door de aartsbisschop van Sevilla, Don Diego Deza, en bevestigd in 1510 door bisschop Villaescusa de Haro. De vroege kerk was zeer eenvoudig, met een enkel schip, gemaakt van baksteen en metselwerk en een houten frame. In 1630 werd de kerk gerenoveerd door Pedro Díaz Palacios, welke ook auteur was van de vernieuwing van de kerk van San Juan in Malaga. Deze kerk is tevens de grootste kerk van de stad.

El Faro

Deze vuurtoren dateert uit 1864 en heeft een hoogte van 39 meter boven de zeespiegel.

 

 

 

Necrópolis Romana

Aan de kust bevindt zich een Romeins Necropolis, Romeins thermale baden en een Romeinse viszoutfabriek. Het bekijken van deze bezienswaardigheden is sterk verbeterd dankzij de bouw van een glazen plafond genaamd Punta de Torrox (De Punt van Torrox). De graven worden bescherm door een glazen vloer.

 

Torrox-Costa

Torrox bestaat uit twee delen: de stad (Torrox Pueblo) en de kust (Torrox Costa). Torrox Costa strekt zich uit langs een 3 kilometer lange autovrije promenade. Vanaf de vuurtoren gaat de promenade in westelijke richting langs de gehele lengte van het strand, genaamd Playa Ferrara. De meeste van de winkels, bars en restaurants zijn te vinden langs de promenade.

Torreón Árabe

Deze twaalfde eeuwse toren maakte deel uit van de Arabische verdedigingswerken en was door muren verbonden met de andere torrens. Het is een simpel bouwwerk, met beschilderde muren en kantelen in de top. Momenteel is er de lokale VVV gevestigd.

 

El Portón

De Poort was de noorder poort in een verdedigingsmuur. Naast de poort is een tegel welke toont en aan de hand van tekst uitlegt hoe de poort en de muur er in het verleden uitzagen. Vertaald in het Nederlands staat er: "Wat mensen een fort noemen is een stevige toren met vier hoeken. De eerste verdieping is gemaakt van bakstenen en de twee andere verdiepingen zijn gemaakt van hout. Naast deze toren staat een huis met twee kamers en stevige muren vanwaar je de toren kunt paseren via een ophaalbrug. De ingang bestaat uit een pleintje met een muur er omheen.

Al-Mansur

Torrox, wordt gezegd, is de geboorteplaats is van de Arabische leider Al-Mansur, geboren in het jaar 940 toen Spanje was bezet door de Moren. Dit is een controversieel feit, omdat sommige historici denken dat hij werd geboren in Algeciras (bij de Straat van Gibraltar, in de provincie Cadiz). Op de een of de andere manier onstonden er in Torrox belangrijke Arabische invloeden. De eeuwen van de Moorse beschaving markeren de stedelijke persoonlijkheid en de stedelijke geschiedenis: Abd al-Rahman I organiseerde in zijn kasteel het leger dat in 756 de stad Cordoba veroverde. Twee eeuwen later werd Al-Mansur Kalief van Cordoba. Vanaf zijn beeldhouwwerk bij Plaza de la Constitución is er een "Al-Mansur route" naar een aantal interessante plekken in de stad.

Casa de la Hoya

Dit is een nobel 19e eeuws huis welke is gebouwd gedurende een depressie ook wel een Hoya geheten. Het huis kan worden gezien vanaf Plaza de la Constitución. Koning Alphonso XII werd hier ondergebracht, een maand na een vreselijke aardbeving in 1885, toen hij een bezoek bracht aan de stad. Momenteel is de rechtbank van de stad er gevestigd.

Romeinse pottenbakkersoven
Iets terug van het strand bij de vuurtoren kunt u de overblijfselen zien van de Romeinse pottenbakkersoven. Er is niet veel van over, alleen de onderkant van de oven en het kampvuur. Het is goed om te zien dat het bewaard gebleven, maar het is gehuisvest in een betonnen schuilplaats. Het dateert uit de eerste eeuw, toen de Romeinen begonnen met een aardewerk-industrie in Torrox Costa.

Fiestas
1 januari - Nieuwjaarsdag.
5 januari - Parades van de Drie Koningen.
6 januari - Drie Koningen.
Februari of maart - afhankelijk van de kalender. Gran Carnaval met optochten.
Maart of april - afhankelijk van de kalender, Pasen. Indrukwekkende processies door de straten van Torrox.
Begin mei - Cruces de Mayo. Religieus festival.
14 juni - Romería de San Antonio (De bedevaart van San Antonio).
Nacht van 24 op 25 juni - San Juan. Veel plezier, feesten en kampvuren op het strand.
5 Augustus - San Roque en Onze Lieve Vrouwe van de Sneeuw. Festival ter ere van de beschermheiligen van de stad.
Tweede week van augustus - De kermis van El Morche.
26 Augustus - Bedevaart van San Roque.
Eind september - Vendimia. De wijnoogst wordt gevierd.
Eerste week van oktober - De kermis van Torrox.
Laatste zondag voor Kerstmis - Día de las mijas.